Las paredes modulares de Protean en la exposición “I+D – Ibers + Desenvolupament”

El pasado día 12 de Septiembre se inauguró en el Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès esta exposición itinerante que muestra como la innovación de hace 2200 años, aún hoy perdura.

Intervento,  la empresa ganadora del concurso convocado por la Diputación de Barcelona, decidió diseñar la exposición de una manera sostenible utilizando las paredes reutilizables de Protean de una manera original, económica y de muy fácil manipulación.

Con este tipo de soluciones se consigue una importante disminución de los tiempos de montaje, una manipulación sencilla, un fácil mantenimiento de los elementos, una gran versatilidad de distribución de los elementos en la sala, facilidad durante las operaciones de carga y descarga y la completa reutilización de todos los módulos representado, finalmente, una disminución de los costes de la exposición.

News from Protean:

http://www.protean.uk.com/reform-brings-culture-to-the-community

Recta final del Museu de Tortosa

Finalment s’ha arribat a la darrera etapa del procés museogràfic del nou museu de Tortosa.  L’experiència de treballar amb industrials locals, trencant el paradigma típic del gremi, ha estat positiva. La fusteria amb en Talarn, l’electricitat amb l’equip d’en Llangostera, el manyà amb Vericat (tremendos), la pintura amb l’Anna i d’altres industrials locals, amb el reforç inevitable de Tojay amb les serigrafies i de EGM per les impressions directes, s’ha reunit un equip de professionals que amb en Frederic Perers com a dissenyador i la Gemma Alberich a la gràfica han assolit un molt bon nivell d’acabats amb un resultat fresc, sanejat diria jo. És un museu que respira i deixa respirar. Ara cal veure com es viu l’experiència de les audioguies respecte a la multilectura que permet el sistema.

Cal destacar les aplicacions dels mapes en relleu i serigrafies en el interior de les vitrines.  La il·luminació es amb tecnologia LED, tant amb els Zumtobel regulables de les vitrines com amb els Erco de les guies superior.

Els suports de les peces s’ha realitzat amb el mateix concepte que les peces del MNAC. S’ha tingut especial cura en les peces lítiques del primer àmbit que s’exposen de manera individualitzada, talment com Tiffany’s.

El museu no presenta grans novetats, l’objectiu es poder oferir una visió cronològica comprensible del territori per mitjà de les seves col·leccions i poder dir que finalment a Tortosa, aquest diamant per polir,  ja tenen museu.

Retorno del Tapiz de la Creación

Finalmente el día 30 de marzo se realizó el traslado del Tapiz de la Creación desde el Centre de Restauració de Bens Mobles hasta el Tresor de la Catedral de Girona donde quedó instalado sobre el nuevo soporte. Se utilizó la misma caja de madera que en el transporte de ida pero se substituyó el tubo de PVC por otro de cartón de menor peso. Los procedimientos para el transporte fueron los mismos que en el anterior viaje sin que se produjera ningún tipo de incidencia.

Durante los cuatro meses que ha durado la restauración, Aromí Cultural Consultant recibió el encargo de adecuar la sala de exposición para que cumpliera los requerimientos de conservación preventiva que fueron consensuados junto con el equipo del CRBMC, el MNAC, el Instituto de Patrimonio Histórico Español y los responsables del Capítol de la Catedral.

El resumen de las intervenciones es el siguiente:

– Enyesado del arco de vuelta del techo para evitar desprendimientos de pequeñas partículas de las losetas de cerámica al mismo tiempo que se introduce el yeso como material tampón

– Recubrimiento de las paredes laterales con Pladur BV, recubierto en su reverso con una lámina de aluminio lacado con barniz nitrocelulósico como barrera al vapor de agua, creando una cámara de aire perimetral con acceso al exterior.

– Creación de un suelo técnico reversible recubierto con placas de Trespa Virtuon (acrilato de uretano) que permite un rápido acceso al foso existente.

– Saneamiento de los accesos al exterior, cegándolos de manera reversible.

– Abertura de una puerta lateral para facilitar el acceso de los técnicos al tapiz.

– Eliminación del techo de cristal existente y cerramiento de todo el frontal superior con cristal.

– Instalación de registros perimetrales para el control y mantenimiento de la cámara de aire.

Para los procesos de adecuación de la sala fueron contratados industriales locales (Cristalleries Girona y CAIBA).

La empresa Chassitech recibió el encargo de producir un caballete y un bastidor de aluminio que fue recubierto de policarbonato y posteriormente con muletón sobre el que se instaló el tapiz fijándolo con velcro en su perímetro superior. Me parece interesante remarcar la aportación de las restauradoras M. Luz Morata i Carme Masdeu en la decisión de utilizar un tejido de algodón de la casa Baumann que ofrece una resistencia de frotamiento con el muletón que casi permitía la instalación del tapiz sin ningún otro tipo de sujeción. Finalmente el tapiz quedó expuesto con un ángulo de 10º para evitar tensiones en sus fibras.

La impresa Intervento ha sido la encargada de la iluminación del Tapiz, utilizando focos de tecnología LED, regulables individualmente, con lentes intercambiables y con un índice de reproducción cromática de 94.

En los aspectos museográficos, Mn. Julià y Gustau aportaron su valiosa experiencia especialmente atendiendo al flujo de visitantes de la Catedral de Girona.

En estos momentos el CRBMC está elaborando los protocolos de control y mantenimiento de las condiciones ambientales del tapiz.

Quiero agradecer especialmente la colaboración de Kim Capdevila, Carles Ibarz, Ruben Garcia, Antonio Roch, Begoña Sánchez y Guida Ferrari.

ENLACES RELACIONADOS

TV3        http://t.co/ayzbVu2Y

Generalitat    http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2012/20403tapsdelacreaci.jsp

PRENSA

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/529449-el-nou-tapis-de-la-creacio-atrau-centenars-de-curiosos-fins-a-la-catedral.html

http://www.ara.cat/cultura/Tapis_de_la_Creacio-Catedral_de_Girona_0_676132528.html

http://www.diaridegirona.cat/tema-dia/2012/04/16/tapis-creacio-mes-nitid-que-mai/557366.html

http://www.diaridegirona.cat/cultura/2012/04/04/torna-tapis-creacio/555659.html

http://www.324.cat/noticia/1679112/girones/Torna-a-la-catedral-de-Girona-el-Tapis-de-la-Creacio-despres-de-ser-restaurat

http://www.europapress.cat/cultura/noticia-tapis-creacio-torna-catedral-girona-despres-ser-restaurat-20120404165319.html

http://premsa.lacaixa.es/obrasocial/retorn-tapis-creacio-catedral-girona-programa-romanic-obert-cat__816-c-15890__.html

http://www20.gencat.cat/portal/site/msi-cultura/menuitem.f8ec44f847919cca411cb318b0c0e1a0/?vgnextoid=7d31bdcb53fdc210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7d31bdcb53fdc210VgnVCM1000008d0c1e0aRC

http://www.europapress.es/catalunya/noticia-tapiz-creacion-vuelve-catedral-girona-despues-ser-restaurado-20120404161940.html

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1139143

http://prensa.lacaixa.es/obrasocial/photo.html?noticia=15890&imagen=6

http://www.guiarte.com/noticias/tapiz-creacion-catedral-girona.html

Protean al Museu Nacional Marítim de Londres

Having successfully supplied and installed Reform system installation in the Sammy Ofer wing of theNationalMaritimeMuseuminGreenwich, Protean have now provided sufficient components to complete phase 2 and trained the newly appointed team from MER to work with the system and deliver future on site installations.

The walling in this instance is clad with FR MDF and completely freestanding with additional custom elements combining with the system to complete the installation.

Reform will provide the gallery with a sustainable resource from which to deliver a programme of exhibitions including the forthcomingRoyalRiverexhibition and ultimately help the National Maritime towards their environmental goals.

Les parets de Protean al Nivell 3 de la Tate Modern per a Damien Hirst

Following the success of the Reform system on level 4 which following a run of around 10 reconfigurations will be utilised within a semi permanent location for the next 12 months, the Tate Modern have now procured another set of components for the new temporary gallery area on level 3.
Although there is a variation between the 2 floors the walling has been specified so that the internal framework is largely consistent dimensionally and the majority can be interchanged between the floors to provide an additional facility if required for larger exhibitions.
Since the initial installation on level 4 the system has been further developed to include a revised mid joint, new filler and jointing tape all with the aim of speeding up the installation process. These details will also be added to the new claddings for level 4 as it becomes appropriate to replace the claddings.
The first application for the new system will be the forthcoming prestigious Damien Hirst exhibition.

El nou museu de Tortosa

Porxada de l'escorxador, futura seu del museu

Davant de les dificultats econòmiques i tècniques de fer viable el projecte del nou museu de la ciutat de Tortosa, l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal de Cultura (IMACT), decideix modificar el protocol habitual de contractació d’aquest tipus de licitació de confiar-ho tot a una mateixa empresa. D’aquesta manera, seguint els processos administratius preceptius, es crea un equip pluridisciplinar de professionals per a dur a terme el projecte amb la major flexibilitat, eficiència i eficàcia. L’equip compta amb la coordinació museològica del projecte per part de Quaderna (amb Jordi Rodó i Daniel Caselles), amb el disseny museogràfic de Frederic Perers, amb Joan Ramon Aromí com a expert en museografia i conservació preventiva en la direcció del procés de producció museogràfica i amb un consell d’assessors locals escollit pel propi Ajuntament. L’equip està liderat per l’IMACT (Maria José Bel i Eva Castellanos). L’objectiu d’aquest equip tècnic és presentar un projecte executiu del nou museu adaptat als recursos existents tenint en compte criteris de sostenibilitat i accessibilitat. Per aquest motiu, entre altres iniciatives que es duen a terme, s’escolliran prioritàriment proveïdors locals per a realitzar la producció del museu, contractats pel mateix Ajuntament. Anirem informant de les solucions i recursos que es proposin.

Protegint el patrimoni de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dins el projecte de rehabilitació de l’antic hospital al Pavelló de l’Administració (futur Centre de Diàleg) es van retirar per a la seva neteja i restauració una quinzena de làmpades, el quadre de gran format “Trasllat de les restes de Santa Eulàlia” d’Aleix Clapès (1850-1920), diverses cadires dissenyades per Pere Domènech Roura (1930) i d’altres peces així com la protecció temporal d’una làmpada exempta al segon tram de l’escala.

La feina es va fer al decurs de dos dies amb col·laboració del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya que va facilitar el seu equip de conservadors i restauradors i part dels recursos tècnics necessaris, la constructora associada a la rehabilitació i l’AROMÍ, com a consultant, amb en Santi Sala i en Carles Ibarz com a tècnics manipuladors i en Josep Maria Cisa com a fuster. La col·laboració dels tres equips compartint recursos, va suposar un estalvi entre un 20% i un 30% de si ho hagués fet una sola empresa externalitzant recursos.

ENLLAÇOS RELACIONATS

Sant Pau

Centre de Restauració

Trasllat del Tapís de la Creació

Dins del programa Romànic Obert que impulsen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”, el Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya, d’acord amb el capítol de la Catedral de Girona, es va procedir al trasllat del Tapis de la Creació des del Tresor de la Catedral fins al CRBMC .
AROMI, Cultural Consultant va rebre l’encàrrec de dur a terme la direcció tècnica del projecte amb la coordinació de tot l’equip assessor del projecte.

Per a enrotllar el tapis es va utilitzar un tub fitosanitari de PVC de 400 mm diàmetre i 5 metres de llargada folrat amb escuma de polietilè (cell-aire) i Ventubel (cotó/poliamida/làtex) per oferir una superfície sanejada, inert i no lliscant. Al cada extrem d’aquest tub es va incorporar un eix per permetre la seva rotació i alhora mantenir-lo en “suspensió” en el interior de la caixa.

Es van adaptar dos trípodes de cotxe soldant els seus eixos telescòpics per evitar riscos i poder manipular el tub fora de la caixa.

Per tal d’evitar regruixos i juntes en la capa de protecció del tapis, es va soldar per ultrasons el Tyvec (fibres no teixides de polietilé, microperforat) amb un fabricant de veles de vaixell, obtenint un llençol sense juntes de cinc per vuit metres.

La caixa d’embalatge es va aïllar i als seus extrems es van adaptar els suport dels eixos que van permetre bloquejar el tub per evitar cap moviment al decurs del transport.

Una vegada lliurat al CRBMC, es va procedir a obrir la caixa comprovant el correcte estat de la peça.

En aquests moments s’està procedint a l’estudi i restauració en profunditat per a poder tornar a ser exposat en breu en les millors condicions.


ENLLAÇOS RELACIONATS
Centre de Restauració
Catedral de Girona
Premsa
Ara.cat
Tot Sant Cugat
El Punt
Mèdia
324.cat